PRIDELAVA

Pred tremi leti smo začeli urejati dobrih 30 arov velik kos zapuščene zemlje v zelenjavni vrt in sadovnjak. Želimo si ustvariti vrt obilja, poln zdrave naravne hrane, raznovrstnih sort sadja in grmičevja v katerem se bomo sladkali in uživali vsi: od  ptičk, veveric, čebel, do ljudi.  Trenutno imamo zasajenih okrog 60 sadnih dreves  različnih sort; od jablan, hrušk, murv, kostanja, sliv, breskev, češenj, marelic, višenj, orehov… ter lepo število grmičastega sadja kot so maline, aronije, ribez, lešniki, borovnice. Posebno pozornost posvečamo tudi zelenjavnemu vrtu na katerem uspešno gojimo zelenjavo. V bodočnosti nameravamo presežke z našega vrta in sadovnjaka ponuditi tudi vsem tistim, ki si želijo na svojem krožniku domačo, zdravo, in svežo hrano.

______________________________________________________________________________________________________

—-> GEODEZIČNA KUPOLA

Geodezična kupola daje najboljši izkoristek uporabnega prostora glede na volumen prostora.  Zaobljena oblika omogoča veliko boljše kroženje zraka v objektu, kar pomeni, da je ogrevanje in hlajenje bistveno lažje. Rastline v kupoli zaradi naštetih prednosti uspevajo bolje kakor v klasičnih rastlinjakih in imajo kljub poletni vročini vedno dovolj vlage v zraku.

Pri zasnovi vrtička – tople grede, je bilo samo po sebi umevno, da smo sledil liniji kupole, in tako oblikovali gredice. Tako ima vrt znotraj geodezične kupole obliko spirale, kar še dodatno energijsko podpira rastline pri njihovi rasti.