post

Potek postenja

Vsaj nekaj dni pred pričetkom postenja začnemo z izločanjem določene vrste hrane. Najprej vedno izločimo meso oziroma vse beljakovine živalskega izvora. Nato izločimo vsa poživila (kava, kapučino, coca cola, alkoholne pijače). Potem vse izdelke iz žit, sladkorje in tako naprej, dokler ne uživamo le še surovo in nepredelano hrano. Velja pravilo da je odklapljanje od hrane sorazmerno postu. Pijemo sveže iztisnjene sadno zelenjavne sokove in veliko vode. S tem se bo vaš prebavni trakt že nekoliko sčistil. Na post se je potrebno pripraviti tudi psihično. Vedeti morate, da boste nekaj dni lačni. Občutek v želodcu bo nezavidljiv, saj je vaša vreča razširjena veliko preveč, kot je potrebno. Želodec je mišica, ki se počasi razteguje, glede na to, koliko hrane vnesete. Preden se skrči, traja nekaj dni.

Prvi dnevi
Telo v času posta začne uporabljati svojo rezervno hrano, ki se v telesu nahaja v obliki maščobnega tkiva,vseh izrastlin in tvorb, ter bolnih tkiv in celic. Preden se sprijazni, da ni več dobave hrane traja nekaj dni. Zato so najbolj kritični prvi trije dnevi. Kasneje se telo sprijazni in preusmeri na rezerve, ker pa telo več ne proizvaja želodčnih sokov, ki so potrebni za razgradnjo in prebavo hrane občutek lakote izgine, kar nam v veliki meri olajša ostale dneve postenja. Velike količine tekočine, ki jo vsakodnevno zaužijemo, s seboj odnašajo nesnago, ki se je nalagala po žilah, kitah, sklepih, mehkih tkivih, organih in kosteh. Ob tem, ko se telo čisti, večina notranjih organov miruje, predvsem prebavila, ostali organi pa delajo z zmanjšano močjo.

Neprijetnosti
Ob postenju se nekoliko zniža telesna temperatura, saj ne dovajate hrane – energije. Zaradi tega je najprimernejši čas za postenje spomladi maja ali začetek junija. Takrat je ozračje že toplejše in telo lažje prenaša znižano telesno temperaturo, vendar pa občutek mraza lahko omilimo s savnanjem, namakanjem nog v toplih kopelih, ter tako, da se bolje oblečemo – s takim ravnanjem pa se tudi izognemo temu, da post vežemo na določen letni čas in se postimo lahko tudi v hladnejših mesecih. Posledica postenja je lahko tudi nahod. Opazili boste koliko sluzi se nahaja v vašem telesu. To je posledica nepravilne prehrane. Največjo zasluzenost povzročajo mlečni izdelki, natančneje molekula kazeina, ki je lepljiva in je telo ne prepozna. Ovije jo v ovojnico, ki se prilepi na vsa mehka tkiva, tudi na rodila. Torej racionalno z mlečnimi izdelki, predvsem ženske, ki še niste rodile. Neprijeten zadah iz ust- temeljito strgajte jezik in čistite zobe, glavobol – večkratno klistiranje odpravi glavobol. Kljub možnim neprijetnostim, ki so posledica razstrupljevanja telesa, zaupajte vase, in vašo odločitev. Vsi znaki ki jih doživljate so začasni in v bistvu pozitivni, saj kažejo, da se je proces razstrupljevanja, zdravljenja in pomlajevanja začel.

Kaj se dogaja s telesom
Ob postu je smiselno voditi dnevnik. Tako boste imeli vpogled v dogajanje in spremembe, ki se bodo dogajale v telesu.  Ni odveč, da se vsakodnevno tehtate. Iz telesa se bodo počasi s pomočjo vode, čajev in sadnih ter zelenjavnih sokov odplakovale nesnage in strupi. V prvih dneh posta se vam lahko pojavi vrtoglavica, predvsem pri tistih, ki imate nizek pritisk. Včasih pa se pojavijo tudi glavoboli, vendar zelo redko. Peristaltika (gibanje in delovanje črevesa) se prekine, saj telo ne dobi nobene hrane. Ker se črevo ne giblje, ostanejo ostanki hrane v črevesju, to pa povzroča njihov razkroj. Hrana zaradi mikroorganizmov začne gniti. Ob tem procesu se ustvarjajo strupi ter plini, in glavoboli so običajno posledica uhajanje toksinov v telo. Vse to kaže na ostanke hrane v črevesju, pojavijo pa se tudi vetrovi. Zato je pri vsakem postenju, ki traja več kot tri dni, nujen tudi klistir.

Klistir in čiščenje debelega črevesa
Klistir je potrebno delati vsak dan od drugega ali tretjega dneva naprej. Plastične pripomočke za klistir kupite v lekarnah. V kompletu dobite vrečko, cevko in nastavek za anus. Ko delate klistir morate imeti mir in dovolj časa. Najbolje, da klistir naredite zjutraj ko vstanete. V vrečko nalijete 0,5 – 1 litra tople vode, ki naj bo segreta na telesno temperaturo, da se črevo ne prehladi. Na to količino lahko dodate tudi žlico limoninega soka, saj bo imela taka mešanica podoben ph kot debelo črevo in ga bo hkrati tudi razkužila. Presenečeni boste koliko nečistoče bo šlo iz vašega telesa še po nekaj dnevih oziroma tednih postenja.
Po klistiranju obvezno na suho ščetkajte celo telo, da ostranite odmrle celice na vaši koži in limfo spodbudite pri njenem delovanju. Nato se temeljito stuširajte, z brisačo zdrgnite do suhega telo in očistite ustno votlino vključno z jezikom. Jezik očistimo s posebnim strgalom, dobite ga v lekarni.

Delo in športne aktivnosti
Med postom lahko normalno delate, priporočljivo je vsakodnevno gibanje, še posebej, če delo opravljate sede. Najbolj koristni so sprehodi v naravi, med katerimi dihajte globoko in enakomerno. Cigaretam se med postom raje odrecite, če tega ne morete pa vsaj zmanjšajte na najmanjšo možno mero. Ne pretiravajte s športom, kajti tudi srčna mišica dela s polovično zmogljivostjo. Najbolj priporočljiva je hoja ali počasen tek. Privoščite si obisk v savni ali pa si napolnite kad in dodajte vodi par kapljic rožmarina ali sivke. Tuširajte se vsaj dvakrat dnevno, ker se strupi izločajo tudi skozi kožo. Po štirih dneh se pričnejo čistiti jetra in ledvice, obenem pa boste opazili, kako koža postaja sijoča, napeta in čvrsta. Po nekaj dneh postenja boste zaznali tudi neprijeten zadah iz ust in močno obložen jezik. To se lahko vleče tudi do konca posta in je samo dokaz razstrupljevanja telesa. V primeru, da čutite v ustih močan okus po acetonu, v čaj raztopite žličko meda.

Kako se pravilno postimo
Za življenje je potrebno le pol litra do liter soka na dan. Sok vedno razredčite z vodo, v razmerju, ki vam najbolj odgovarja. Sokove pijte po požirkih. Čaje lahko pijete nekaj skodelic na dan(2-3) to naj bodo po možnosti pravi zeliščni čaji kot je kamilica,melisa, meta, žajbelj. Priporočljivo je popiti na dan vsaj 3 litre tekočine, posebej prve dni posta, ko se telo intenzivno čisti. Čim dalj časa boste postili, pa boste opazili, da potrebujete vse manj tekočine, zato bodite pozorni da skupaj s sokovi vnesete v svoje telo vsaj 1,5 litra tekočine dnevno. Ko pijete sok ali čebulno juho,ali kak drug zelenjavni prevretek tekočino dobro povaljajte v ustih, da se tekočina prepoji s slino.

Povratek k hrani
Vedeti je potrebno, da četrti, peti dan posta, naše telo preneha proizvajati želodčno kislino- posledica tega je, da izgubimo občutek lakote. Zato moramo biti zelo previdni, kako se vračamo na staro hrano. Povratek k enakemu hranjenju, kot ste ga imeli pred postom praviloma traja enako dolgo kot sam post. Če se boste postili 7 dni, rabite naslednjih sedem, da začnete uživati hrano, ki ste jo uživali pred postom. Postopoma začnete s pasiranim sadjem, solatami, zelenjavnimi juhami in rižem. Obroki naj ne bodo večji od stisnjene pesti, saj se je želodec močno skrčil. Izogibajte se hrani po 18 uri.
Sestavine, ki jih potrebujete za postenje so raznovrstno sveže sadje in zelenjava

Sadni in zelenjavni sokovi
Vse sadje in zelenjava-sveže iztisnjeno. Iztisnemo le toliko koliko nameravamo v tistem trenutku popiti. Pri zeliščih in začimbah bodimo previdni na količine soka(zelo malo).Lahko sočimo praktično tudi trave pod pogojem, da imamo dober sokovnik.

Zelenjavna juha
Vsebuje veliko mineralov, ki so potrebni za obnovo metabolizma. V pol litra vode skuhate dve manjši čebuli, pol korenja, polovico paradižnika, par lističev peteršilja,skodelico gomolja zelene,malo česna,liste zelja, ohrovta(skodelica). Kuhate 30 minut na zmernem ognju, nato pokrito pustite stati pol ure. Juho že v krožniku lahko blago osolite z morsko soljo in začinite z majhno žličko olivnega olja. Precedite in pijte oziroma jejte mlačno tekočino.

Avtor: Klaudija Dolenčić